از شوینده های درجه معرف برای جداسازی و خالص سازی پروتئین های غشای انتگرال موجود در سلول های بیولوژیکی استفاده می شود.
انحلال لایه های دو لایه غشای سلولی به ماده شوینده ای نیاز دارد که بتواند وارد تک لایه غشای داخلی شود. پیشرفت در خلوص و پیچیدگی
مواد شوینده، خصوصیات ساختاری و بیوفیزیکی پروتئین های غشایی مهم مانند کانال های یونی و همچنین ایجاد اتصال در لیپوپلی ساکارید، ناقلین، گیرنده های سیگنالینگ و فتوسیستم را مختل می کند.
نظریه مواد شوینده:
مواد شوینده معمولاً با استفاده از روش های آزمایش و خطا فرموله می شوند و به شما در زمینه نظریه مواد شوینده کمک بسیاری می کنند.
پدیده جذب، کشش سطحی، پدیده های میسل، خیساندن مواد شوینده و پراکندگی، مواد شوینده کف کننده و امولسیون کننده خواصی هستند که رفتار مواد شوینده را توجیه می کنند.
میسل چیست؟
میسل توده های کروی هستند که قسمت داخلی آن هیدروکربن است. غلظت ماده شوینده ای که اولین میسل در آن تشکیل می شود، غلظت بحرانی میسل است.
پدیده جذب در دترجنت:
بسیاری از ترکیبات شیمیایی، کف و سطوح مرطوب، اما در ترکیبات مواد شوینده شامل متیل الکل
در محلول آبی وجود ندارد. ویژگی اصلی مواد شوینده این است که تجمع آن در سطح مایع بیشتر از مایع است.
این پدیده جذب نامیده می شود. جذب مواد شوینده با تغییر ساختار مولکول مواد شوینده تغییر می یابد.
گروه های آب دوست تمایل دارند در فاز آبی حل شوند، در حالی که بستر آن تمایل کمتری
به حل در این فاز دارد.
صابون و شوینده:
مواد تمیز کننده یا پاک کننده های سطح سخت موادی (معمولاً مایعات، پودرها، اسپری ها یا گرانول ها) هستند که برای
از بین بردن آلودگی ها از جمله گرد و غبار، لکه ها، بوی بد و بهم ریختگی سطح استفاده می شوند. اهداف مواد تمیز کننده شامل سلامتی، زیبایی، از بین بردن بوی زننده و جلوگیری از انتشار آلودگی به خود و دیگران است. برخی از مواد تمیز کننده می توانند باکتری ها را از بین ببرند و همزمان تمیز کنند. برخی دیگر، که چربی گیر نامیده می شوند، حاوی حلال های آلی هستند تا به حل روغن و چربی کمک کنند.
کف کنندگی شوینده ها:
کف از حباب های گاز با دیواره های نازک مایع ساخته شده است که ساختاری سه بعدی دارد. سیال توسط جاذبه به محل اتصال از دیواره ها کشیده می شود.
مواد شوینده می توانند میزان کف را با تأثیر بر خصوصیات الکترواستاتیک، ویسکوزیته سطح،
ویسکوزیته کل و کشش فیلم افزایش دهند.
بیشتر شوینده ها مقدار کف را افزایش می دهند که بسته به شرایط ممکن است مطلوب یا نامطلوب باشد.
به دلیل نیاز به کف زیاد، کف کم یا بدون کف، مصرف کننده می خواهد مقدار کف را کنترل کند و بداند که چه عوامل خارجی روی آن تأثیر می گذارد. به عنوان مثال، در چه شرایطی کف افزایش یا کاهش می یابد. به عنوان یک قاعده کلی، کف در یک مرحله مایع خالص وجود ندارد. برای ایجاد کف در محلول های آبی به مواد شوینده ای که به شدت در تماس با هوا جذب می شوند، نیاز است.
قوانین کلی کف سازی شوینده ها و ساختار شیمیایی:
- ارتباط مستقیمی بین مقاومت کف و توانایی کف وجود ندارد.
- حجم کف با غلظت مواد شوینده برای رسیدن به نقطه CMC افزایش می یابد. پس از آن، مقدار کف نسبتاً ثابت است.
- مواد شوینده یونی کف بلندتر و پایدارتری نسبت به مواد بدون یونی دارند.
- اگر گروه آب دوست مولکول از انتهای زنجیره به نقاط میانی منتقل شود، به عنوان یک قاعده کلی، مقدار کف افزایش می یابد و پایداری آن کاهش می یابد (در غلظت های بالاتر از CMC).
- اثر دما بر قابلیت شناور سازی مشابه دما بر حلال مولکول مواد شوینده است. بنابراین، مواد شوینده آنیونی کف را در دماهای بالا افزایش می دهند. در حالی که مقدار کف های غیر یونی کاهش می یابد.
هیچ نظری وجود ندارد