صادرات دام زنده یکی از مهمترین مسائلی است که برای کشورهای پرورش دهنده دام مطرح می باشد. منابع خبری درباره وضعیت واردات دام و صادرات دام بسیار صحبت کردهاند.
از آن جایی که دام زنده به دو دسته دام سبک و دام سنگین بسته بندی می شود و به نوعی با حیوانات زنده سر و کار داریم،
بنابراین وضعیت صادراتی یا وارداتی حساس تر خواهد بود و چالش های بیشتری را به همراه دارد.
وضعیت صادرات و واردات دام زنده، با شرایط صادرات گوشت یا واردات گوشت قرمز بسیار متفاوت است. اگر چه در هر دو معامله، موارد بهداشتی و سلامت گوشت ها اهمیت دارد اما برای دام زنده باید دقت بیشتری به خرج داد.
رسیدگی به وضعیت دام زنده از نظر پرورش صحیح و کنترل بیماری های رایج دام بسیار اهمیت دارد. اگر در پرورش دام زنده تمام قوانین و دستورالعمل های بهداشتی و استاندارد رعایت شود، میتوان گفت ظرفیت صادرات را خواهد داشت.
مهمترین مشکلات صادرات دام زنده از ایران چیست؟
در بازارهای صادراتی، بارها و بارها شاهد بوده ایم که واسطه ها و افراد سودجو زمینه را برای تغییر قیمت ها یا ایجاد مشکلاتی در فرآیند خرید و فروش فراهم می ساخته اند.
این مسئله برای تجارت دام زنده از ایران هم بسیار وجود داشته است؛ به خصوص برای تجارت دام سبک، این چالش ها بیشتر و بیشتر می شود.
متاسفانه برای صادرات دام زنده، مسئله قاچاق، روز به روز پر رنگ تر می شود. همین عوامل بر قیمت گذاری خرید و فروش دام زنده تاثیر زیادی دارد. برخی از عواملی که در این بازار اختلال ایجاد میکنند به اندازهای قدرت پیدا کردهاند که گاهی مانع از حمل دام زنده از یک استان به سمت گمرک می شوند!!
یکی دیگر از مشکلات صادرات دام زنده، پیدا کردن بازار هدف مناسب است. مذاکرات برای فروش دام زنده به مشتریان خارجی، حساس و چالش برانگیز است.
از طرف دیگر، نحوه پرورش دام زنده هم در جذب مشتری خارجی تاثیرگذار است. مشکلات تجارت دام سبک در ایران بسیار قابل توجه هستند و عنوان کردن تمام مشکلات و بررسی آنها تقریباً از حوصله این بحث خارج است.
فروش مجوز واردات و صادرات دام زنده؛ حقیقت دارد یا خیر؟
یکی از مهم ترین مسائلی که در صادرات دام زنده و واردات دام زنده مطرح شده است و در بازار توجه بسیاری از
فعالان را به خود جلب نموده، عبارتی با نام “فروش مجوز واردات دام زنده” است.
در منابع خبری این گونه عنوان شده است که طبق گفته رئیس سازمان دامپزشکی کشور، هیچ شرکت یا سازمانی به هیچ عنوان،
اجازه و حق فروش مجوز واردات دام زنده یا حتی فروش مجوز صادرات دام زنده را ندارد.
به گفته مقامات مسئول، تنها زمانی مجوز صادرات و واردات به افراد و شرکت ها داده میشود که
شخصاً برای أخذ مجوز اقدام کنند. در این زمینه، هیچ خرید و فروشی انجام نمیشود و مجوزها طی مراحل قانونی برای فرد صادر میگردند.
در حال حاضر، وضعیت صادرات دام زنده از ایران به کشورهای عربی و کشور عراق بازار خوبی دارد و
از آن جایی که گوشت گوسفند برای طبخ غذاهای مختلف بسیار و لذیذ است، کشورهای حاشیه خلیج فارس نسبت به واردات دام زنده
و آمادهسازی گوشت، برنامه ریزی های دقیق تری دارند. واردات دام زنده یکی از راهکارهایی است که میتواند قیمت گوشت
را در بازار یک کشور به تعدیل برساند.
برای مجوز واردات دام زنده و مجوز صادرات دام زنده از سوی سازمان مربوطه، یک رقم استاندارد معرفی میشود.
به طور مثال، مجوز می گوید در هر محموله دام زنده، باید تعداد مشخصی رأس دام وجود داشته باشد. اگر تعداد دام زنده از سقف استاندارد فراتر رود به منزله قاچاق محسوب می شود و غیر استاندارد و غیر قانونی ثبت خواهد شد.
بزرگترین کشورهای صادر کننده دام زنده سنگین
همانطور که در قسمت های قبلی گفتیم، صادرات دام زنده به دو دسته دام سبک و دام سنگین تقسیم بندی میشود. صادرات گوسفند زنده برای دام زنده سبک تعریف می شود و صادرات گاو، به دام زنده سنگین اختصاص دارد.
وضعیت صادرات دام زنده سنگین در جهان نشان می دهد که بزرگترین کشورهای صادر کننده دام زنده سنگین شامل فرانسه، کانادا و استرالیا هستند. حجم عمده دام زنده سنگین در جهان از این سه کشور صادر میشود.
ارزش صادرات دام زنده سنگین برای این کشورها بیشتر از یک میلیارد دلار بوده که در آمارهای سال ۲۰۱۵ به ثبت رسیده است.
تجارت دام زنده سنگین از فرانسه به کشورهای ترکیه، لبنان، تونس، الجزایر و مراکش انجام می گیرد. بزرگترین مشکلاتی که برای صادرات گاو از فرانسه وجود دارد، نحوه حمل و نقل استاندارد دام تا مقصد است. حیوانات نباید هیچ آسیبی ببیند، بیمار شوند یا از نظر تغذیه دچار مشکلاتی باشند؛ حتی استرس و خستگی برای دام زنده در طول سفر می تواند آنها را دچار بیماری کند.
صادرات دام زنده سنگین از کشور کانادا به کشور آمریکا و برخی کشورهای اروپایی انجام میشود. در مقابل، یکی از بزرگترین کشورهای صادر کننده دام زنده سنگین، کشور استرالیا است. این کشور در پرورش گاو و گوسفند در جهان، رتبه اول را دارد.
صادرات دام از ۲۰ کشور برتر جهان
صادرات دام زنده طبق آمار سال ۲۰۱۵ از ۲۰ کشور جهان انجام می شود. این کشورها به ترتیب از رتبه یک تا بیست به صورت زیر فهرست شده اند:
- فرانسه
- کانادا
- استرالیا
- مکزیک
- هلند
- آلمان
- اسپانیا
- برزیل
- جمهوری چک
- اتیوپی
- رومانی
- اروگوئه
- مجارستان
- اتریش
- بلژیک
- ایرلند
- ایالات متحده
- اسلواکی
- ناميبيا
- تایلند
نکات مهم برای صادرات دام -گوسفند زنده
با نگاهی بر مواردی که در صادرات دام زنده اشاره کردیم به راحتی می توان نتیجه گرفت که برای تجارت دام زنده، آنچه که بیشتر از هر چیز دیگری اهمیت دارد، تضمین سلامت حیوانات در هنگام حمل و نقل است.
وضعیت تجارت دام زنده در برخی از کشورهای جهان و حتی در برخی از استان های ایران، شرایط مطلوبی ندارد، بنابراین هنگام واردات دام زنده، قوانین سختگیرانهای برای تضمین سلامت یا استاندارد بودن روش های حمل و نقل دام زنده سنگین و سبک اجرا می شود.
۶۰۰ خانه بهداشت سیار عشایری به بهره برداری می رسد
وی با اشاره به اینکه در این هفته در بخش کشاورزی روستاییان و عشایر نزدیک به ۵۰۰ میلیارد تومان پروژه در سراسر کشور افتتاح میشود، گفت: عمده پروژه ها در راستای حفاظت و صیانت از اشتغال وتقویت زیرساختهای جامعه روستایی و عشایر است.
اقدامات انجام شده در راستای تامین علوفه مورد نیاز دام عشایر
علائی مقدم در پاسخ به این سوال که با توجه به خشکسالی اخیر نهادههای مورد نیاز دام عشایری چگونه تامین خواهد شد، گفت: امسال کشور نسبت به ۵۰ سال گذشته سختترین خشکسالی را تجربه کرده است و در این خشکسالی عشایر متضررترین گروه هستند زیرا وابستگی دام عشایر به مراتع بیشتر است. ۸.۵ میلیون تن نیاز علوفه دام عشایر است که از این میزان ۱.۳ میلیون تن به صورت دستی و هفت میلیون و ۲۰۰ هزار تن از مراتع تامین میشود.
صادرات دام زنده به زودی آغاز میشود
رئیس سازمان امور عشایر کشور در ادامه با اشاره به مصوبه وزارت جهاد کشاورزی برای صادرات دام زنده گفت: به دستور وزیر جهاد کشاورزی، دستورالعمل صادرات دام زنده در حال تدوین است و به زودی آغاز خواهد شد.
نشانه های یک گوسفند زنده سالم
برای خرید گوسفند زنده باید به نکاتی توجه کنید که از سلامت گوسفند خریداری شده اطمینان پیدا کنید.
در صورتی که گوسفند خریداری شده مشکل و یا بیماری داشته باشد، این بیماری ممکن است
در گوشت آن موجود زنده نیز وجود داشته باشد و تمام افرادی که آن گوشت را می خورند،
بیمار شوند.
پس سالم بودن گوسفند بسیار مهم است و باید به سلامت گوسفند خریداری شده توجه کنید.
برای بررسی سلامت گوسفند باید به دامپزشک مراجعه کنید ولی ما مواردی را ذکر می کنیم که بتوانید بدون کمک دامپزشک سلامت گوسفند را بررسی کنید.
مورد اول این است که گوسفند زنده سالم، در حال نشخوار می باشد و مشکلی برای نشخوار ندارد. چشم های یک گوسفند سالم شفاف بوده و هیچ حالت غیرعادی ندارد.
پشم گوسفند نباید کچلی داشته باشد و باید به طور یکنواخت در تمام بدن گوسفند با یک طول رشد کرده باشد.
دهان و بینی گوسفند باید عاری از هر نوع بیماری و ترشح بیش از حد مخاط باشد. اگر پشم های گوسفند به راحتی از بدن او جدا شود،
یعنی گوسفند دچار بیماری است. علاوه بر این، پس از ذبح گوسفند، گوشت او باید کاملا سالم باشد و هیچ کبودی و یا سفید شدگی نداشته باشد.
در صورتی که تنها یکی از این عوامل در گوسفند مشاهده نشد، مطمئن باشید که گوسفند خریداری شده دچار مشکل و بیماری است.
شما میتوانید هر گونه مقالات را د رخصوص صادرات از سایت ایلیا تجارت نانو رز بخوانید .
هیچ نظری وجود ندارد