آنتی باکتریال توفیری
یک ماده ضد میکروب (به انگلیسی antimicrobial) ترکیبی است که میکروارگانیسمها (میکروبها) را از بین برده یا رشد آنها را متوقف میکند. یک نوع تقسیم بندی بر اساس عملکرد این مادهها وجود دارد: ترکیباتی که میکروبها را میکشند کشنده میکروبها (microbicidal) و ترکیباتی که از رشد آنها جلوگیری میکنند بیواستاتیک (biostatic) نامیده میشوند. دسته اصلی ترکیبات ضد میکروبی، ترکیباتی با نام ضدعفونی کنندهها میباشند که کاملاً غیر انتخابی عمل نموده و تمامی عوامل میکروبی را از بین میبرند.
این روزها در بسیاری از صنایع مواد ضد میکروب را میشنویم. در این مقاله قصد داریم به اختصار توضیحاتی را در مورد این مواد و کارکرد و کاربرد آنها با شما مخاطبین ایلیا تجارت نانورز در میان بگذاریم.
آنتی باکتریال به موادی اطلاق می شود که مانع از نفوذ بسیاری از آلودگیها به ویژه انواع و اقسام باکتریها میشوند. این خواص در واقع زمانی روی کار آمدند که نانو تکنولوژی ابداع شد، از این رو بهرهمندی از خواص انواع مواد آنتی باکتریال را مدیون علم نانو هستیم. از خاصیت آنتی باکتریال انواع ذرات نانو در زمینههای متعددی استفاده میشود که هر کدام از آن ها از اهمیت ویژهای برخوردارند.
اولین بار بیش از ۲۰۰۰ سال قبل ترکیباتی با ویژگیهای آنتی باکتریال مورد استفاده قرار گرفت. مصریان و یونانیان باستان از عصارههای گیاهی خاص برای درمان عفونتها استفاده میکردند. بعدها میکروبیولوژیستهایی مانند پاستور و ژوبرت، خاصیت آنتاگونیستی بین برخی از باکتریها را مشاهده نمودند و دربارة نقش این برهم کنشها در درمان بیماریها تحقیقاتی انجام دادند.
ترکیبات ضد قارچ جهت کُشتن یا ممانعت از رشد بیشتر قارچها مورد استفاده قرار میگیرند. برخلاف باکتریها، قارچ و انسان هر دو یوکاریوت هستند؛ بنابراین سلولهای آنها در سطح مولکولی دارای شباهتهایی میباشد. از این رو یافتن هدفی برای یک داروی ضد قارچ که در موجود آلوده شده به قارچ وجود نداشته باشد، دشوار است
طیف وسیعی از ترکیبات طبیعی و شیمیایی به عنوان مواد آنتی باکتریال مورد استفاده قرار میگیرند. اسیدهای آلی مانند لاکتیک اسید، سیتریک اسید، استیک اسید و نمکهای آنها، به عنوان مواد ضد میکروبی در محصولات غذایی به صورت گسترده استفاده میشوند. سطوح مخلوط فلزی حاوی مس دارای ویژگیهای آنتی باکتریال طبیعی بوده و میتوانند میکروارگانیسمهایی مانند E.coli و استافیلوکوکوس را از بین ببرند. البته فلزات سنگین دیگری مانند جیوه دارای خاصیت ضد میکروبی هستند اما دارای اثرات سمی بری موجودات زنده دیگر مانند انسان هستند.
اما ترکیبات با خاصیت آنتی باکتریال چیستند؟ این ترکیبات می توانند از رشد و نمو باکتریهای بیماری زا و در نتیجه از بروز بیماریهای فراوانی جلوگیری کنند. با پیشرفت حاصل شده در علم و فناوری، بشر تصمیم گرفت که از شیوع باکتریهای مضر در اطراف خود جلوگیری کند. ترکیبات جدید آنتی باکتریال یا ضد میکروب نانوساختار، باعث نابودی باکتری های مضر قبل از ورود به بدن میشوند. سمیت این ترکیبات برای انسان و دیگر حیوانات بسیار ناچیز است. البته مصرف طولانی مدت ترکیبات ضدباکتریایی، تعداد فلور میکروبی بدن را کاهش داده که ممکن است تأثیرات منفی بر روی سلامتی داشته باشد. در صورت استفاده ترکیبات ضدباکتریایی به مدت طولانی، مصرف محصولات خوراکی پروبیوتیک میتواند فلور میکروبی نابود شده را جایگزین نماید.
از جمله متداول ترین کاربرد های نانو ذرههای پاک کننده سطوح می توان به موارد زیر اشاره کرد:
ساخت و تولید انواع مختلف دستگاههای تصفیه آب
تولید انواع رنگها
لوازم خانگی مثل یخچالها
انواع ظرف و ظروف پلاستیکی
صنعت کشاورزی و دامپروری
ساخت و تولید انواع فیلترهای آب
صنعت ساختمان سازی
نساجی و پارچه بافی
پزشکی و تولید انواع لوازم ضد باکتری
تولید انواع پوشاک و البسه
صنایع تولید انواع کاشیها و سرامیکهای بهداشتی
امروزه تمام صنایع و حوزههای فوق، از وجود خاصیت آنتی باکتریال انواع ذرات نانو بهرهمند میشوند، به گونهای که دیگر نمیتوان نبود این تکنولوژی کاربردی را در فرایند فعالیت آنها تصور کرد. نانو ذرههای آنتی باکتریالی که در هر زمینه و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد، متفاوت است. زیرا که بسیاری از نانو ذرههای ابداع شده توسط بشر، دارای خاصیت آنتی باکتریال هستند. یکی از پر کاربرد ترین و پر مصرف ترین نانو ذرههایی که از کاربردهای آنتی باکتریال برخوردار است
ترکیبات با خاصیت آنتی باکتریال
همانطور که گفته شد، مواد آنتی باکتریال زیادی در جهان وجود دارد. برخی از این مواد طبیعی هستند و برخی دیگر توسط بشر تولید می شوند. بسیاری از مواد طبیعی اطراف ما حاوی آنتی باکتریال بوده و به همین علت است که برای درمان بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرند. با این حال نیاز به تولید مواد آنتی باکتریال نیز وجود دارد
این ترکیبات می توانند از رشد و نمو باکتری های بیماری زا و حتی از بروز بیماری های فراوانی جلوگیری کند. با پیشرفت علم و فناوری بشر تصمیم گرفت که از شیوع باکتری های مضر در اطراف خود جلوگیری کند. ترکیبات جدید آنتی باکتریال یا ضد میکروب نانوساختار، باعث نابودی باکتری های مضر قبل از ورود به بدن می شود. استفاده از ضد میکروب در ترکبیات لعاب کاشی و سرامیک های بهداشتی، قطعات پلاستیکی و پلیمری، شیر آلات، البسه و… از جمله روش های به کار گیری این مواد هستند.
یک نظر